About us

De Weerselose Markt

Een bijzondere markt

De Weerselose Markt is uitgegroeid tot een begrip in Oost-Nederland. Deze bijzondere vrije markt trekt iedere zaterdag duizenden mensen naar de terreinen aan de Bornsestraat. De markt wordt alom geprezen vanwege zijn vriendelijke en open karakter en voorziet voor de regio in een belangrijke recreatieve, toeristische en economische functie.

De organisatie verloopt volgens een strak patroon. Daarbij is het complete verenigingsleven van de gemeente betrokken. Met name waar het gaat om een goede opvang van het autoverkeer en de begeleiding bij het parkeren. De regie is in vaste handen van het markt management.

De Weerselose Markt vervult in belangrijke mate een kringloopfunctie. Iedereen kan op de Weerselose Markt voor één dag koopman zijn. Een derde deel van de kooplieden staat er bijna iedere week, een ander derde deel staat er regelmatig en de overigen staan er voor één keertje of af en toe. Iedere zaterdag opnieuw is het een geweldige drukte op de Weerselose Markt. Afhankelijk van de tijd van het jaar komen er 1500 tot 5000 bezoekers. Daarnaast zijn er extra markten op feestdagen in het voorjaar: Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag. Bezoekersaantallen tot ver boven de 10.000 zijn dan niet ongebruikelijk.

Men kan het zo gek niet bedenken, of het is te koop op de Weerselose Markt: van oude spullen op zolder tot nieuwe gebruiksgoederen en van tweede hands kleding tot waardevol aarde- en sierwerk. Ook treft men er handelaren aan van gewone weekmarkten, waaronder verkopers van (exotische) verse levensmiddelen.
De markt trekt publiek uit de hele regio, inclusief het grensgebied van Duitsland. In de zomermaanden komen er tal van toeristen uit alle windstreken van Europa naar de markt. De markt staat bekend om zijn vriendelijke prijsbeleid. Dat geldt voor zowel de marktgelden als de prijzen, die voor goederen moeten worden betaald. Het parkeren is gratis. De voorzieningen daarvoor zijn aangelegd direct tegenover en aanliggend aan het 2,5 hectare grootte marktterrein. De markt is ook met openbaar vervoer en per buurtbus bereikbaar.
Een deel van het marktterrein is overdekt. Onder meer bevindt zich hier een kantine, waar men terecht kan voor een hapje en een drankje. Tijdens de extra markten op feestdagen zijn er tal van aanvullende attracties met muziek en spelactiviteiten voor kinderen.

Download hier de markt spelregels.